Endavant! 1945 | Hemeroteca

El PSC constata la vigència de les idees d’Ernest Lluch en el 19è aniversari del seu assassinat

El poble de Maià de Montcal ha acollit un any més l’acte d’homenatge a Ernest Lluch, que va ser assassinat per ETA l’any 2000, ara fa 19 anys. L’acte ha comptat amb la participació d’un nodrit grup de socialistes que han emplenat l’església de Maià i hi han intervingut el vicepresident de la Fundació Ernest Lluch, Josep Maria Carreras; el primer secretari del PSC de la Garrotxa, Albert Bramon; el primer secretari del PSC de les Comarques Gironines, Marc Lamuà; la filla gran d’Enest Lluch, Eulàlia Lluch i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. En l’acte també hi han estat presents el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa i la primera secretària dels socialistes gironins, Sílvia Paneque.

Alguns dels participants a l’acte han explicat que en els darrers dies a les xarxes socials s’ha pogut constatar un increment de l’interès públic per recordar la figura d’Ernest Lluch. Un fet que han vinculat al fet que Lluch fos un polític que apostava clarament per la via del diàleg com a mecanisme per resoldre els conflictes. En paraules de Miquel Iceta, “segurament hi ha hagut més Lluch que altres anys perquè se l’ha necessitat més que altres anys”. Iceta ha afirmat que, encara que actualment es fan moltes suposicions de com s'ha de fer el diàleg, “Lluch és diàleg”. “El diàleg és exigent, és voluntat d'enteniment i requereix respecte per a les opinions diferents. Estem obligats a oferir el respecte per a les opinions diferents", ha assegurat.

Per la seva banda, Marc Lamuà ha reivindicat el paper d’Ernest Lluch com a “polític que coneixia molt bé l’esforç extraordinari fet per molts durant la Transició per construir una democràcia” i s’ha referit també a la gravetat del moment actual. “Estic convençut que, avui, les organitzacions polítiques que volen trencar del tot amb el llegat de la democràcia a Espanya durant més de quaranta anys s’equivoquen”, ha explicat. “El moment és greu. Hi ha qui ho defensa a una banda i a l’altra del camp ideològic. Els radicalismes d’esquerres o de dretes es pronuncien sense subterfugis i amenacen a tirar pel dret. A una banda i a l’altra, a Catalunya i a Espanya, hi ha discursos polítics que s’atorguen la raó absoluta, aboquen tota mena d’insults i menystenen a qui pensa diferent”, ha afegit.

Per a Marc Lamuà, en un dia com avui als socialistes els toca reivindicar Lluch i “reivindicar-lo és governar i facilitar una sortida democràtica, d’acord a les regles i lleis que protegeixen la llibertat, és que retorni la moderació i la bona convivència”. “El xoc de trens entre discursos radicals i oposats és tot el contrari d’allò que hem estat. I allò que hem estat explica allò que hem fet i també que som avui”, ha manifestat .

En la seva intervenció, Albert Bramon ha dibuixat un Ernest Lluch compromès i tenaç, completament implicat en els problemes del seu entorn i ha explicat diverses intervencions d’ell per ajudar activament a una empresa tèxtil de la comarca de la Garrotxa que patia dificultats. Per la seva banda, Eulàlia Lluch ha reivindicat el diàleg i l’empatia amb els que pensen diferent i ha criticat, en canvi, als qui avui dia reivindiquen la violència i la barbàrie. “Els carrers són de tothom, les opinions són lliures”, ha afirmat.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px