Endavant! 1945 | Hemeroteca

PSC, ERC i la Plataforma Salvem la Devesa demanen a Madrenas que no deixi el Parc de la Devesa «en un calaix»

El grup municipal del PSC, el grup municipal d’ERC i la Plataforma Salvem la Devesa volen que l’equip de govern recuperi els plans pendents pel Parc de la Devesa i no els “deixi en un calaix”, i reclama que es compleixin els reglaments aprovats i s’aprofitin els estudis existents que el consistori ja va encarregar en els mandats anteriors.

Els socialistes gironins demanen un nou reglament del pla d’usos

La regidora socialista Bea Esporrín, que també va presentar una moció a que es va aprovar a l’inici de l’actual legislatura per la preservació del parc de la Devesa, ha demanat que el Pla Especial no quedi en l’oblit com el de Llistosella i Montsalvatge de 1980.

Esporrín també ha plantejat que “per parlar del futur, és important recordar el passat. Amb tot el que s’ha projectat a la Devesa en el últims 40 anys no hem de parlar del parc com del paradís perdut al que es referia Narcís Jordi Aragó, sinó com del paradís pendent”.

La regidora socialista ha repassat els usos que s’han donat al Parc durant les darreres dècades remarcant que ha estat un espai on dur-hi a terme “les activitats que no se sap on ubicar, independentment de la relació que tinguin amb la ciutat”, i ha recalcat que el primer pas perquè la Devesa deixi de ser un paradís pendent és, com tantes vegades s’ha demanat, posar-se a treballar en redefinir els usos.

Esporrín també ha parlat sobre l’arbrat del parc “un altre tema recurrent és l’estat de salut de l’arbrat. Aquest any han caigut tres arbres i se n’han talat 5 o 6. La corituca continua fent de les seves i les fumigacions es programen de forma ineficaç. El reg no està ben resolt i aquest estiu hem pogut veure com la Devesa avençava la seva característica catifa tardorenca de fulles marronoses degut a l’estrès hídric”.

“El primer pas per retrobar la Devesa és ordenant-la, definint-ne els usos. Es pot trobar el balanç entre les activitats que es fan al parc i la preservació de l’arbrat, però per fer-ho cal establir què s’hi pot fer i com” ha conclòs la regidora socialista.

La Devesa no es pot quedar “al calaix”, segons els republicans

Així ho han manifestat els republicans, en una roda de premsa aquest dimarts, juntament amb la Plataforma Salvem La Devesa i els socialistes gironins. La regidora Maria Àngels Cedacers ha desglossat un article de l’alcaldessa Marta Madrenas en un mitjà de comunicació on indicava literalment que deixaria el Pla Especial del parc “en un calaix” perquè “no és l’eina” adequada. Cedacers ha manifestat que l’equip de govern de Junts Per Catalunya es va gastar uns 278.000€ en la redacció d’un Pla Especial que ara ja no es considera útil.

Cedacers també s’ha mostrat preocupada per quin és el model “d’oci” que vol l’actual govern municipal pel Parc. La regidora republicana ha explicat que “sense anar més lluny, al carrer Figuerola la principal problemàtica és precisament els usos centrats en l’oci” que preocupen i molesten els veïns pels sorolls i la brutícia.

També ha destacat que durant el mandat de Carles Puigdemont es va fer un procés participatiu que va mostrar que ja llavors la principal demanda era la millora de la il·luminació, els accessos per vianants, el mobiliari urbà i garantir el futur dels plàtans, i que la ciutadania majoritàriament demanava que fos un espai on poder passejar i visitar en família o amics.

En aquest sentit, ha destacat l’acord al que va arribar Esquerra Republicana a Girona amb el grup de JxCat per l’aprovació del cartipàs per multiplicar per cinc el pressupost definit inicialment per les actuacions al Parc, passant dels 40.000€ que proposava Junts per Catalunya a 190.000€ amb l’increment demanat pels republicans.

Finalment, Cedacers ha recalcat que els republicans volen que la Devesa sigui “l’orgull de la ciutat de Girona per gaudir-ne, passejar, jugar i fer esport; un parc tranquil, endreçat, net i segur”, amb equipaments que ja fa temps que demanen diversos col·lectius com un parc infantil inclusiu o un tancat “digne” per passejar gossos, i que per això complir els reglaments seria un bon començament per trobar consensos.

La Plataforma Salvem la Devesa reclama que es comenci a treballar

També han participat a la compareixença el representant de la Plataforma Salvem la Devesa Joan Vila, que ha reafirmat que el Parc de la Devesa no és un parc natural però si un Parc Urbà “de gran valor com pocs n’hi ha al món” i que necessita d’actuació immediata, començant per una revisió de l’actual reglament d’usos que permeti definir les activitats que ha de tenir el parc vetllant perquè que no el malmetin.

Malgrat el Pla Especial aprovat inicialment, des de la Plataforma consideren que era una eina faraònica per l’import de 30 milions d’€ que presentava i que, per tant, semblava clar que mai es duria a terme. Ara, ha indicat Vila, cal que aquest es tregui del calaix per decidir si s’anul·la i es busca una altra opció o bé si es treballa amb l’actual responent a les al·legacions de tots els agents implicats. El que Joan Vila, secretari de la Plataforma Salvem La Devesa, creu que no pot ser és que no tinguin resposta a quin procediment es seguirà des de març de 2018.

Per la seva banda, Jaume Santana, president de la Plataforma, ha recordat que tenen per objectiu treballar per salvar la Devesa. “En una època en què tothom es mou arreu del món pel canvi climàtic tenim l’obligació de fer de la Devesa el pulmó dels gironins”, ha remarcat.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px