Endavant! 1945 | Hemeroteca

Collboni reclama als ‘comuns’ i la resta de partits que aprovin el decret d’habitatge de Sánchez per “punxar la bombolla del lloguer”

El candidat del PSC Barcelona a l’alcaldia, Jaume Collboni, creu que l’Ajuntament de Barcelona pot fer molt més del que s’està fent avui en dia en termes d’habitatge. Aquesta és la principal reclamació que l’alcaldable socialista ha fet durant el debat que aquest dimarts ha organitzat l’Institut Cerdà. “És evident que el problema de l’habitatge s’ha agreujat per la incompetència del govern Colau”, ha criticat Collboni, qui s’ha definit com “un ciutadà preocupat pel que està passant amb l’habitatge”.

Celebrat al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, durant el debat el líder socialista ha recordat al govern municipal que Podemos, partit del qual formen part al Congrés dels Diputats, “va tombar” la modificació de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) que va proposar el govern de Pedro Sánchez. Collboni ha reclamat tant als comuns com a la resta de partits que aprovin el decret d’habitatge del govern socialista per “punxar la bombolla del lloguer”. Ha recordat l’alcaldable socialista que “al decret es parlava de passar dels 3 als 5 anys els contractes de lloguer, que la pujada de la renda estigués lligada a l’IPC, que es limitessin els avals i fiances pels arrendataris i per alliberar 25.000 milions d’euros a tota Espanya per a que els Ajuntaments facin promoció d’habitatge”.

Un altre punt on Jaume Collboni ha posat l’accent ha estat en el fet que el mandat del govern Colau finalitza amb el mínim històric d’habitatge públic construït -700 habitatges construïts dels 8.000 promesos- i, alhora, el màxim històric de sol·licitants d’habitatge públic -38.000 inscrits, 10.000 més que el 2015-. “Podem entendre que els 8.000 habitatges promesos es contextualitzen en l’eufòria de la campanya electoral, però que al final només s’hagin fet poc més de 700 hauria de fer reflexionar el govern municipal”, ha expressat Jaume Collboni, qui ha recordat que durant el darrer mandat els preus del lloguer a Barcelona han assolit màxims històrics i que a finals de 2018 el preu mitjà del lloguer a la ciutat era de 929€.

Collboni, que exigit també que la Generalitat assumeixi la seva part de culpa en l’actual situació, ha proposat accelerar la construcció d’habitatge públic. “Hem de posar en marxa la màquina de produir habitatge públic assequible per a les classes treballadores. Tenim les eines per fer-ho”, ha senyalat l’alcaldable socialista, qui considera factible tornar al ritme de creació de 1.000 habitatges públics l’any, tal com va ocorre durant el mandat del darrer alcalde socialista a Barcelona Jordi Hereu. Collboni ha recordat també que a Barcelona hi ha 82 solars buits de propietat municipal, on podrien crear-se 20.000 habitatges més.

El candidat socialista ha demanat que es posi al centre de les polítiques d’habitatge a la classe treballadora a la qual va dirigida. “Qui dedica el 40%, 50% o 60% del sou a pagar el lloguer són les famílies treballadores”, ha argumentat Collboni, qui creu necessari lligar polítiques econòmiques a les solucions de l’habitatge a la ciutat: “Atreure activitat econòmica que porti treball ben pagat i sous estables és l’inici de la solució al problema de l’habitatge”.

I davant la manca de sòl i l’envelliment del parc d’habitatge, els socialistes proposen que la rehabilitació passi al centre de les prioritats: “Es parla poc de rehabilitació i creiem que forma part de les estratègies clau per alliberar habitatge per a la ciutadania”.

Visió metropolitana

Entre les propostes que el candidat socialista ha posat sobre la taula durant el debat, destaca també la seva aposta per millorar les connexions en transport de l’Àrea Metropolitana amb la ciutat de Barcelona. “Si volem tenir una dimensió metropolitana real de l’habitatge és evident que, avui en dia que es mesura les distàncies en temps en comptes d’en kilòmetres, hem de millorar les connexions en transport públic”, ha exposat Collboni. “Bona part dels problemes que té el municipi de Barcelona –ha afegit- pot tenir solució a l’Àrea Metropolitana”.

Darrere totes les xifres que uns i altres han esmentat durant el debat, per a Jaume Collboni “la clau de volta per facilitar l’accés a l’habitatge es troba en una bona gestió i en fer aquest habitatge assequible per a la ciutadania”. En aquest sentit, l’alcaldable del PSC Barcelona ha assegurat que “farem un esforç d’innovació i pensar en gran en polítiques d’habitatge”.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px