Endavant! 1945 | Hemeroteca

El compromís per lluitar contra els abusos sexuals s'ha de concretar en accions

El diputat del PSC, Raúl Moreno, en roda de premsa al Parlament. / ACN El diputat del PSC, Raúl Moreno, en roda de premsa al Parlament. / ACN

"766 menors a Catalunya van denunciar abusos i 243 agressions durant l'any 2018. I Això només és la punta de l'iceberg d'un greu problema que hem de tractar a fons" ha alertat aquest matí el diputat de Socialistes i Units per Avançar, Raúl Moreno, al Faristol del Parlament durant una roda de premsa en el que ha posat sobre la taula les iniciatives parlamentàries sobre abusos sexuals presentades per Socialistes i Units per Avançar.

El diputat socialista ha alertat que només un 15% dels casos acaben en denúncia: "la gran majoria no els veiem, no es denuncien, i el 70% de les denúncies no arriben a judici oral". També ha recordat que 1 de cada 2 denúncies per abusos sexuals tenen a un menor com a víctima i que en la meitat dels casos l'agressor és un familiar i en un 30% alguna persona de l'entorn. En aquest sentit, Moreno ha denunciat que PSC-Units "fa anys que presentem al parlament diferents propostes, la majoria de les quals han estat aprovades, però no executades pel Govern", entre les quals ha destacat, l'impuls de Cases dels Infants model Barnahus, com les que existeixen a Islàndia i Suècia, garantir el compliment obligatori de protocols sobre abús sexual infantil, especialment a centres educatius públics, concertats i privats, o impulsar l'elaboració d'una llei sobre les violències contra la infància "en la línia de la que prepara el govern de l'Estat, la futura Ley de Protección Integral frente a la Violencia contra la Infancia, que esdevindrà la primera norma a escala mundial sobre aquesta activitat que pretén protegir els drets dels menors".

També ha recordat que la setmana passada el Parlament va aprovar la creació de dues comissions, una d'estudi i una altra d'investigació, sobre abusos sexuals, però ha alertat que el compromís expressat per diferents grups parlamentaris "s'ha de concretar en accions decidides per lluitar contra els abusos sexuals."

Moreno ha estat acompanyat d'Aurora Martín, en representació de l'Associació Catalana per la Infància Maltractada, que ha presentat un seguit de propostes "concretes, pràctiques i funcionals i que es puguin executar ja" per posar solució a aquesta xacra. "Entre elles ha destacat la necessitat de tenir més recursos sanitaris públics en hospitals, amb professionals qualificats que donin atenció especialitzada a nens, adolescents i adults, la creació de punts d'atenció de referència en què les víctimes puguin acudir i sentir-se acompanyades, i la formació, protecció i acompanyament de tots els professionals sanitaris, educatius, socials, perquè puguin tenir la llibertat de poder denunciar aquests casos "quan hi hagi indicis i sense tenir por".

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px